התפתחות אישיות בפסיכולוגיה – עבודת סיום שנה ב'

התפתחות אישיות בפסיכולוגיה – עבודת סיום שנה ב' / אסנת בן ברוך
לידה שקטה / אובדן היריון – מנגנוני הגנה + עצמי עפ"י ויניקוט

שלושה מנגנוני הגנה שכיחים אצל נשים שחוו אובדן היריון / לידה שקטה:

מנגנון הגנה 1 – הכחשה

הכחשה הינו מנגנון הגנה ראשוני המביא עמו טענה כי הטראומה איננה קיימת.

אישה שחוותה לידה שקטה ומשתמשת במנגנון זה איננה מכחישה את התרחשות האובדן אלא טוענת שאין טראומה והרגשות האמורים לעלות בעקבותיה, אינם קיימים כלל וכלל.

אישה לאחר לידה שקטה מגנה על עצמה מפני רגשותיה ואומרת לעצמה ולסביבתה שהיא חזקה, הכל בסדר.

זהו מנגנון הגנה טבעי ואנושי המעניק לאישה זמן הסתגלות לידיעה המרה על אובדן היריון אותו היא חוותה. ההכחשה הזו מאפשרת לאישה כמעין פסק זמן לפני שהיא נאלצת לחזור למציאות בידיים ריקות.

מטופלת ותיקה שלי, שחוותה 2 לידות שקטות משתמשת במהלך השנה האחרונה במנגנון הגנה זה.

לבקשתי היא מספרת בשקט מקפיא את השתלשלות האירועים לפני ואחרי הלידה השקטה אך מסרבת בתוקף לגעת בתוכן הלידה עצמה, כי "הכל בסדר. לא קרה דבר. עברנו את זה. אני לא באמת זוכרת מה היה שם כשזה קרה".

מנגנון זה מסייע לא' לא להתמודד עם הרגשות הכואבים בעקבות שני האובדנים ובעיקר עם רגשות הפחד לקראת ההיריון הבא.

החברה, דתית וחילונית גם יחד, איננה מאפשרת לגיטימציה רגשית לאחר לידה שקטה ומבטלת את רגשות האבל באמירות "הכל בסדר, זה מה שהיה צריך לקרות, את עוד צעירה, יהיו לך ילדים, זה מה שאלוהים רצה, הכל לטובה".

מנגנון ההכחשה מסייע בידי האישה להסתגל לעולם, שאינו מכיר בכאבה בעקבות האובדן.

מנגנון הגנה 2 – אידיאליזציה

מנגנון זה מאדיר דמות משמעותית וזאת על מנת להפחית מרגשות החרדה בעת תפקוד ממשי.

כמו תינוק שעומד אל מול העולם הגדול והעוצמתי ושם מבטחו בדמות מבוגרת שהיא יכולה לשמור ולהגן עליו מכל פגע כך גם אישה לאחר לידה שקטה אל מול בן הזוג שלה.

"בעלי מדהים, הוא פשוט מלאך, בזכותו אני אצלך, הוא אוהב אותי ודואג לי ורוצה שאני אקח את כל הזמן שאני צריכה כדי לעבור את זה"

כך אומרת ט' שחוותה לידה שקטה בשבוע 38 להריונה.

ט' בוחרת להאדיר את תפקודו של בן הזוג שלה ובכך מאפשרת לעצמה לגיטימציה רגשית "רק בזכותו אני חיה אחרי האסון הזה".

כשהאישה מאדירה את תפקודו של בן זוגה היא מאפשרת לעצמה את האבל, את העצב ובעיקר את הטיפול ובכך להחלים ולהסתגל בקצב שלה לעולם בחוץ.

מנגנון הגנה 3 – ביטול

עשית פעולה על מנת לבטל מחשבה וחרדה.

"אני חייבת להבין מה קרה ולמה! אני רוצה למצוא את הקבר של התינוק/ת שלי! אני חייבת להיכנס להיריון חדש מיד ואז הכל יהיה בסדר".

אישה לאחר לידה שקטה אשר עדיין איננה מסוגלת להתמודד עם האובדן ומעסיקה את עצמה בכל דרך בשאיפה לדחות את הבלתי נמנע – הכרה באובדן ופרידה מהתינוק שלה.

מנגנון זה עוזר לה להסתגל לעולם בכך שהיא עסוקה בפעולה של ממש ואין צריכה להתמודד עם אי מתן לגיטימציה רגשית מהחברה הסובבת אותה.

 הדוגמאות אשר נתתי הינן ממטופלות אשר הגיעו אלי לטיפול בקליניקה.

הטיפול אותו אני מציעה הינו באמצעות ודרך חמשת שלבי האבל עפ"י קובלרוס הממוססים בביטחון והגנה את כל מנגנוני ההגנה של האישה אשר ממאנת להתאבל בעקבות האובדן.

הכחשה – אני מבקשת מהאישה לספר לי על מה שקרה בפרטי פרטים, ממש לשחזר את ההתרחשות החל מרגע הגילוי ועד לסיום בלידה שקטה בה העובר נולד ללא רוח חיים.

כאשר האישה מספרת את שחוותה אחד לאחד היא משחזרת את הטראומה ונוגעת בנימים הקטנים של הרגש ובכך מבטלת את ההכחשה.

אידיאליזציה – אני מזמינה את האישה לספר מה היא היתה צריכה וקיבלה מבן הזוג שלה ומה היא היתה צריכה ולא קיבלה מבן הזוג שלה – ברוב המקרים היא מספרת על כך שקיבלה מבן הזוג שלה תמיכה מעשית ולא קיבלה הזדהות רגשית.

ביטול – אני מחברת את האישה לרגשותיה העמוקים ביותר בעקבות האובדן, ומספרת לה את האגדה הבודהיסטית על קיסה גוטמי אשר איבדה את תינוקה וסירבה להיפרד ממנו עד, שפגשה בבודהה שהביא אותה להבנה, שכולנו שווים בפני המוות, וכולנו מאבדים וחווים כאב ואבל.

עצמי עפ"י דונלד ויניקוט

עצמי אמיתי

ארגון וביטוי ראשוני של התינוק בכל הקשור לצרכיו הגופניים כאן ועכשיו
עצמי זה נוצר כאשר האם הינה טובה דיה היא נענית לצרכי התינוק מבלי לשים את צרכיה קודם לו.

עצמי כוזב
התינוק אינו מאפשר מחוות ספונטניות וצרכיו נדחקים הצידה כיוון, שהוא למד כי הם אינם חשובים לאמו, ומכאן הוא פועל בהתאמה אליה במקום בהתאמה לעצמו.

אישה לאחר לידה שקטה עלולה לסגל לעצמה עצמי כוזב – היא לא תאפשר לרגשות העצב והאבל שלה להתבטא ולהתקיים, תדחיק אותם הצידה עד כמה שרק אפשר, ותנסה להתנהל בטבעיות כפי המצופה ממנה כי הרי "שום דבר לא קרה, זה מה שהיה צריך לקרות".
אותה אישה תפעל בהתאמה לסביבה כדי לרצות אותה ורק לאחר מכן בסתר (בלילה, לבד, בקבוצות סגורות באינטרנט, בהיחבא) תאפשר ביטוי חלקי לרגשותיה.

כמטפלת אני מאפשרת למטופלת להביע את רגשותיה ואת צרכיה עד כמה שרק אפשר ולו לפחות בקליניקה וזאת על מנת שתוכל להביא לידי ביטוי את העצמי האמיתי שלה קרי רגשותיה וצרכיה כאן ועכשיו מבלי להתחשב במה הסביבה שלה חושבת על כך.

אני עושה זאת דרך ריכוך מנגנון ההגנה הכחשה, שהוא השלב הראשון בחמשת שלבי האבל ובאמצעות הקשבה חומלת המאפשרת ביטוי מלא לרגשותיה הכנים.